Popularny ziemniak został sprowadzony do Europy z Ameryki Południowej. Wywodzi się z południowego Peru, gdzie jego pierwsze uprawy pojawiły się już 8 tysięcy lat temu! Do Polski ziemniaki trafiły za sprawą króla Jana III Sobieskiego w wieku XIX, który przysłał je królowej Marysieńce. Na większą skalę zaczęto jednak uprawiać je w Polsce dopiero za panowania króla Augusta III Sasa.
Zwyczaj pieczenia ziemniaków, w garnkach, na ognisku, jest znany na naszym terenie od dziesiątków lat, to również tradycja naszej szkoły.
Aby tradycji stało się zadość, uczniowie klasy II w piątkowe popołudnie, 15.09.2017 r. dzięki ogromnemu zaangażowaniu rodziców (szczególne podziękowania za organizację i przygotowanie dla mam: Marlleny Łabędzkiej, Anny Tomalik, Agnieszki Marciniak) uczestniczyli w Święcie Pieczonego Ziemniaka. Po zabawie na szkolnym obiekcie rekreacyjno-sportowym pieczonki smakowały wybornie.
Wychowawca klasy II – Jolanta Zygmunt