Jadłospis dla przedszkola

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 20.05.2024 r.

 

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, rzodkiewka, sałata zielona, pomidor ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Kakao na napoju kokosowym ,pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, szynka, warzywa, jabłko, herbata z cytryną

I DANIE :Zupa krem na maśle z cebuli z grzankami i śmietaną

II DANIE: Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym z cebuli z grzankami bez śmietany, łazanki z kapusta i kiełbasą, kompot

 

 

Pancakes z musem malinowym( wyrób własny), woda z miodem i cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Placuszki na napoju migdałowym bez jajka z musem malinowym( wyrób własny), woda z miodem i cytryną


 

 

 

 

 

 

 WTOREK 21.05.2024 r

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, ser żółty, ogórek zielony, papryka żółta, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Kawa zbożowa na napoju kokosowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , warzywa, szynka, gruszka, herbata owocowa

 

 I DANIE :Krupnik z kaszy jęczmiennej na kurczaku ziemniakami i śmietaną
II DANIE: Spaghetti z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem żółtym
Kompot
/1,7,9,10/
ALERGICY:
Krupnik na kurczaku, spaghetti bez sera żółtego, kompot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andruty z powidłami( wyrób własny), herbata z cytryną

/1,10/

ALERGICY:

Andruty z powidłami( wyrób własny), herbata z cytryną

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

ŚRODA 22.05.2024 r.

Mleko, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa ,sałata zielona, ogórek kiszony, pomidor, mandarynka, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Mleko kokosowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, szynka, warzywa, mandarynka, herbata z cytryną

 

 

 

I DANIE :Kasza manna na rosole

II DANIE: Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym ziemniaki, brokuł z masłem, kompot

/1,3,7,9,10/

ALERGICY:

Kasza manna na rosole, filet z kurczaka w cieście naleśnikowym bez jajka na napoju kokosowym, ziemniaki, brokuł kompot

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Budyń czekoladowy z bananami( wyrób własny), biszkopty

/1,7,10/

ALERGICY:

Budyń na napoju kokosowym z bananami( wyrób własny), biszkopty

 

 

 

 

 

CZWARTEK 23.05.2024 r.

 

Szwedzki stół:

Kakao na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, szynka, ser żółty, widerki na gorąco, ogórek kiszony, papryka, sałata zielona, rzodkiewka, pomarańcz, herbata owocowa

/1,7,10/

ALERGICY:

Mleko kokosowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, widerki na gorąco,pasztecik drobiowy, szynka, warzywa, pomarańcz, herbata owocowa

 

I DANIE :Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami

II DANIE: Ryż pieczony z sosem malinowo jogurtowym( wyrób własny), kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami, ryż pieczony z sosem malinowym, kompot,

 

 

Koktajl jagodowy ( wyrób własny), chrupki kukurydziane

/1,7,10/

ALERGICY:

Mus jagodowy ( wyrób własny), chrupki kukurydziane

 

 


 

 

 


 

 


PIĄTEK 24.05.2024 r.

 

 

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, miód, rzodkiewka, banan, herbata z cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Napój kokosowy z płatkami kukurydzianymi, pieczywo bez masła luz z margaryną ,miód, warzywa, banan, herbata z cytryną

 

 

I DANIE :Zupa krem na maśle ze szpinaku z groszkiem ptysiowym i śmietaną

II DANIE: Paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z jabłkiem

Kompot

/1,4,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym ze szpinaku bez śmietany z groszkiem ptysiowym, paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot

 

 

Ciastka zbożowe z brzoskwinią

/1,/

ALERGICY:

Ciastka zbożowe z brzoskwinią

 

 

 

 


Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

 

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

http://sp.sarnow.pl/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=981