Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek 20.05.2024 r. |
||
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, rzodkiewka, sałata zielona, pomidor ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju kokosowym ,pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, szynka, warzywa, jabłko, herbata z cytryną |
I DANIE :Zupa krem na maśle z cebuli z grzankami i śmietaną II DANIE: Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z cebuli z grzankami bez śmietany, łazanki z kapusta i kiełbasą, kompot
|
Pancakes z musem malinowym( wyrób własny), woda z miodem i cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Placuszki na napoju migdałowym bez jajka z musem malinowym( wyrób własny), woda z miodem i cytryną
|
WTOREK 21.05.2024 r |
||
Kawa zbożowa na mleku Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, ser żółty, ogórek zielony, papryka żółta, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa /1,3,7,10/ ALERGICY: Kawa zbożowa na napoju kokosowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , warzywa, szynka, gruszka, herbata owocowa
|
I DANIE :Krupnik z kaszy jęczmiennej na kurczaku ziemniakami i śmietaną
|
Andruty z powidłami( wyrób własny), herbata z cytryną /1,10/ ALERGICY: Andruty z powidłami( wyrób własny), herbata z cytryną
|
ŚRODA 22.05.2024 r. |
||
Mleko, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa ,sałata zielona, ogórek kiszony, pomidor, mandarynka, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Mleko kokosowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, szynka, warzywa, mandarynka, herbata z cytryną
|
I DANIE :Kasza manna na rosole II DANIE: Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym ziemniaki, brokuł z masłem, kompot /1,3,7,9,10/ ALERGICY: Kasza manna na rosole, filet z kurczaka w cieście naleśnikowym bez jajka na napoju kokosowym, ziemniaki, brokuł kompot
|
Budyń czekoladowy z bananami( wyrób własny), biszkopty /1,7,10/ ALERGICY: Budyń na napoju kokosowym z bananami( wyrób własny), biszkopty
|
CZWARTEK 23.05.2024 r. |
||
Szwedzki stół: Kakao na mleku Pieczywo mieszane z masłem, szynka, ser żółty, widerki na gorąco, ogórek kiszony, papryka, sałata zielona, rzodkiewka, pomarańcz, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Mleko kokosowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, widerki na gorąco,pasztecik drobiowy, szynka, warzywa, pomarańcz, herbata owocowa
|
I DANIE :Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami II DANIE: Ryż pieczony z sosem malinowo jogurtowym( wyrób własny), kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami, ryż pieczony z sosem malinowym, kompot,
|
Koktajl jagodowy ( wyrób własny), chrupki kukurydziane /1,7,10/ ALERGICY: Mus jagodowy ( wyrób własny), chrupki kukurydziane
|
PIĄTEK 24.05.2024 r. |
||
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, miód, rzodkiewka, banan, herbata z cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Napój kokosowy z płatkami kukurydzianymi, pieczywo bez masła luz z margaryną ,miód, warzywa, banan, herbata z cytryną
|
I DANIE :Zupa krem na maśle ze szpinaku z groszkiem ptysiowym i śmietaną II DANIE: Paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z jabłkiem Kompot /1,4,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym ze szpinaku bez śmietany z groszkiem ptysiowym, paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot
|
Ciastka zbożowe z brzoskwinią /1,/ ALERGICY: Ciastka zbożowe z brzoskwinią
|
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
3 | Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
4 | Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
5 | Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
6 | Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
7 | Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
8 | Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie. |
9 | Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
10 | Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
11 | Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych). |
12 | Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie). |
13 | Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie). |
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
http://sp.sarnow.pl/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=981