26 października Samorząd Uczniowski ogłosił w naszej szkole „ ZDROWĄ OWOCOWĄ PRZERWĘ”. Wszystkie dzieci miały tego dnia przynieść w swoich śniadaniówkach jak najwięcej kolorowych warzyw i owoców. Akcja ta miała na celu zachęcenie uczniów do spożywania każdego dnia kolorowych owoców i warzyw. Dzieci wyrabiają sobie nawyk ich jedzenia jako źródła cennych witamin, błonnika i soli mineralnych. Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji warzyw i owoców. Taki jadłospis oferuje nam różnorodne witaminy i składniki mineralne. Jedzenie warzyw i owoców może mieć pozytywne skutki nie tylko zdrowotne, ale także materialne – słodkie jabłuszko mniej kosztuje niż batonik. Często w naszej diecie brakuje podstawowych mikro i makroelementów oraz witamin, które z łatwością odnaleźć możemy w tych najbardziej popularnych owocach dostępnych w Polsce. Chcemy również, by ten dzień przyczynił się do podniesienia odporności organizmu.