Ułatwienia dostępu

 

Poniedziałek    14.04.2025r. 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka krakowska, tost z serem i ketchupem,sałata zielona, pomidor ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka krakowska, tost z miodem,warzywa, jabłko, herbata z cytryną

I DANIE :Zupa krem na maśle z marchewki ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.

II DANIE: Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym z marchewki z groszkiem ptysiowym ( bez śmietany) ,łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną, kompot


 

Ciasto czekoladowe z gruszkami ( wyrób własny), herbata z cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Mus gruszkowy ( wyrób własny) z biszkoptami, herbata z cytryną

/1,10/

 

Wtorek      15.04.2025r. 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, ser żółty, ogórek zielony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa

/1,7,10/

ALERGICY:

Kawa zbożowa na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka krakowska, pasztet drobiowy,warzywa, gruszka, herbata owocowa

I DANIE :Zupa koperkowa na kurczaku ze śmietaną i zacierką

II DANIE:Gulasz z szynki wieprzowej, kluski śląskie, buraki czerwone

/1,3,7,8,9,10/

ALERGICY:

Zupa koperkowa na kurczaku ( bez śmietany) z makaronem gwiazdki, gulasz z szynki wieprzowej, kluski śląskie, buraki czerwone, kompot


 

Serek Bieluch z musem malinowym ( wyrób własny), chrupki kukurydziane

/1,7,10/

ALERGICY:

Mus malinowy ( wyrób własny), chrupki kukurydziane

/1,10/

 

Środa      16.04.2025r.     

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Mleko, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna,ser żółty, rzodkiewka, pomarańcz, herbata z cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Mleko sojowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, szynka, warzywa, pomarańcz, herbata z cytryną

I DANIE : Zalewajka z kiełbasą, ziemniakami i śmietaną

II DANIE: Kluski na parze z polewą truskawkowo jogurtową, kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami ( bez śmietany), kluski na parze z polewą truskawkową, kompot

Andruty z powidłami śliwkowymi ( wyrób własny), kompot

/1,10/

ALERGICY:

Andruty z powidłami śliwkowymi ( wyrób własny), kompot

 

Czwartek        17.04.2025r.      

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

SZWEDZKI STÓŁ:

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka, kiełbaski drobiowo wieprzowe na gorąco, pomidor, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek zielony, mandarynka, herbata owocowa

/1,7,10/

ALERGICY:

Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , warzywa,kiełbaski drobiowo wieprzowe na gorąco, szynka, warzywa, mandarynka, herbata owocowa

I DANIE : Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną i ryżem

II DANIE: Pierogi z białym serem

Kompot

/1,3,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa ogórkowa na kurczaku z ryżem ( bez śmietany), pierogi ( bez jajka) z jabłkiem, kompot

Ciasteczka maślane( wyrób własny), mandarynka, herbata owocowa

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Ciasteczka zbożowe z żurawiną, mandarynka, herbata owocowa

 

Piątek          18.04.2025r.  

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty,dżem 100% owocowy, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Napój sojowy z płatkami kukurydzianymi, pieczywo bez masła luz z margaryną ,pasztet, dżem 100% owocowy, warzywa, banan, herbata z cytryną

I DANIE :Zupa krem na maśle z selera ze śmietaną i grzankami

II DANIE: Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej

Kompot

/1,4,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym z selera z grzankami ( bez śmietany), paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty

Jabłuszka suszone z sokiem mango

ALERGICY:

Jabłuszka suszone z sokiem mango


 

 

 

Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

 

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.