Poniedziałek 16.06.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem,szynka z piersi indyka, rzodkiewka, pomidor, sałata zielona, jabłko, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka z piersi indyka, , pomidor, sałata zielona,rzodkiewka, jabłko, herbata z cytryną |
I DANIE :Strogonow II DANIE: Makaron z sosem truskawkowo śmietanowym, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Strogonow, makaron z truskawkami, kompot |
Soczek owocowy ALERGICY: Soczek owocowy |
Wtorek 17.06.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Kawa zbożowa na mleku Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa duszona w plasterkach, ogórek zielony, sałata zielona, rzodkiewka, truskawki, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Kawa zbożowa na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka, kiełbasa duszona w plasterkach, ogórek zielony, sałata zielona, truskawki, rzodkiewka, herbata owocowa |
I DANIE :Zupa ziemniaczana na kurczaku ze śmietaną II DANIE:Kluski parowe z truskawką polane masłem, kompot /1,3,7,9,10/ ALERGICY: Zupa ziemniaczana na kurczaku ( bez śmietany), kopytka z truskawkami, kompot |
Francuz z masłem i dżemem 100% owocowym, jabłko, kompot /1,7,10/ ALERGICY: Francuz z dżemem 100% owocowym, jabłko, kompot /1,10/ |
Środa 18.06.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Mleko, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, jajko z majonezem, rzodkiewka, pomarańcz, papryka czerwona, herbata z cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Mleko sojowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, pasztet drobiowy, rzodkiewka, papryka czerwona, pomarańcz, herbata owocowa |
I DANIE : Zupa pomidorowa na kurczaku z makaronem i śmietaną II DANIE: Udziki pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z majonezem kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa pomidorowa na kurczaku z makaronem ( bez śmietany), udziki pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z sosem vinegret, kompot |
Andruty z powidłami ( wyrób własny), mandarynka /1,10/ ALERGICY: Andruty z powidłami ( wyrób własny), mandarynka /1,10/ |
Czwartek 19.06.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Piątek 20.06.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty,miód, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Napój sojowy z płatkami kukurydzianymi, pieczywo bez masła luz z margaryną ,pasztet, miód, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną |
I DANIE :Zupa krem na maśle z selera ze śmietaną i grzankami II DANIE: Miruna w panierce, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot /1,3,4,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z selera z grzankami ( bez śmietany), miruna w panierce ( bez jajka), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot |
Chipsy brzoskwiniowe ALERGICY: Chipsy brzoskwiniowe |
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
3 | Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
4 | Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
5 | Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
6 | Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
7 | Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
8 | Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie. |
9 | Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
10 | Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
11 | Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych). |
12 | Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie). |
13 | Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie). |
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.