Ułatwienia dostępu

 

Poniedziałek    05.05.2025r. 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka ze spiżarni, tost z miodem, sałata zielona, pomidor, jabłko, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka ze spiżarni, tost z miodem, pomidor, sałata zielona, jabłko, herbata z cytryną

I DANIE :Zupa krem na maśle z marchewki ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.

II DANIE: Naleśniki z białym serem i dżemem 100% owocowym, kompot

/1,3,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym z marchewki z groszkiem ptysiowym ( bez śmietany) ,naleśniki ( na napoju sojowym, bez jajka) z dżemem 100% owocowym, kompot

Francuz masłem i dżemem 100% owocowym, herbata z cytryną, jabłko

/1,7,10/

ALERGICY:

Francuz z dżemem 100% owocowym, herbata z cytryną, jabłko

/1,10/

 

Wtorek      06.05.2025r. 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbaski drobiowo wieprzowe na gorąco, ogórek zielony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa

/1,7,10/

ALERGICY:

Kawa zbożowa na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka, kiełbaski drobiowo wieprzowe na gorąco, ogórek zielony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa

I DANIE :Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną

II DANIE:Pulpet z indyka w sosie pomidorowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z majonezem, kompot

/1,3,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa kalafiorowa na kurczaku ( bez śmietany), pulpet z indyka ( bez jajka), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z oliwą z oliwek, kompot


 

Jabłecznik ( wyrób własny), woda z miodem i cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Jabłko zapiekane z biszkoptami ( wyrób własny), woda z miodem i cytryną

/1,10/

 

Środa    07.05.2025r.     

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Mleko, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, twarożek wiosenny ze śmietana i rzodkiewką, papryka czerwona, pomarańcz, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Mleko sojowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, pasztecik drobiowy, szynka, papryka czerwona, rzodkiewka, pomarańcz, herbata z cytryną

I DANIE : Zupa ziemniaczana na wieprzowinie z majerankiem i śmietaną

II DANIE: Schab duszony w sosie własnym, ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną, kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa ziemniaczana na wieprzowinie z majerankiem ( bez śmietany), schab duszony w sosie własnym, ziemniaki, sałata lodowa z oliwą z oliwek, kompot

Jogurt straciatella ( wyrób własny), banan, chrupki kukurydziane

/1,7,10/

ALERGICY:

Mus bananowy, ( wyrób własny) , chrupki kukurydziane

/1,10/

 

Czwartek        08.05.2025r.      

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

SZWEDZKI STÓŁ:

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka, kabanosy, pomidor, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek zielony, mandarynka, herbata owocowa

/1,7,10/

ALERGICY:

Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , warzywa,kabanosy, szynka, pomidor, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek zielony, mandarynka, herbata owocowa

 

I DANIE : Zalewajka z kiełbasą, ziemniakami i śmietaną

II DANIE: Ryż z musem malinowo jogurtowym, kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami ( bez śmietany), ryż z musem malinowym, kompot

 

Andruty z powidłami( wyrób własny), jabłko, kompot

/1,10/

ALERGICY:

Andruty z powidłami( wyrób własny), jabłko, kompot

/1,10/

 

Piątek          09.05.2025r.  

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty,dżem 100% owocowy, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Napój sojowy z płatkami kukurydzianymi, pieczywo bez masła luz z margaryną ,pasztet, dżem 100% owocowy, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną

I DANIE :Zupa krem na maśle z cukinii ze śmietaną i grzankami

II DANIE: Fishburger

Kompot

/1,4,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym z cukinii z grzankami ( bez śmietany), fishburger, kompot

Sok owocowy, mandarynka

ALERGICY:

Sok owocowy, mandarynka


 

 

 

Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

 

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.