Poniedziałek 05.05.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka ze spiżarni, tost z miodem, sałata zielona, pomidor, jabłko, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka ze spiżarni, tost z miodem, pomidor, sałata zielona, jabłko, herbata z cytryną |
I DANIE :Zupa krem na maśle z marchewki ze śmietaną i groszkiem ptysiowym. II DANIE: Naleśniki z białym serem i dżemem 100% owocowym, kompot /1,3,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z marchewki z groszkiem ptysiowym ( bez śmietany) ,naleśniki ( na napoju sojowym, bez jajka) z dżemem 100% owocowym, kompot |
Francuz masłem i dżemem 100% owocowym, herbata z cytryną, jabłko /1,7,10/ ALERGICY: Francuz z dżemem 100% owocowym, herbata z cytryną, jabłko /1,10/ |
Wtorek 06.05.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Kawa zbożowa na mleku Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbaski drobiowo wieprzowe na gorąco, ogórek zielony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Kawa zbożowa na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka, kiełbaski drobiowo wieprzowe na gorąco, ogórek zielony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa |
I DANIE :Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną II DANIE:Pulpet z indyka w sosie pomidorowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z majonezem, kompot /1,3,7,9,10/ ALERGICY: Zupa kalafiorowa na kurczaku ( bez śmietany), pulpet z indyka ( bez jajka), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z oliwą z oliwek, kompot
|
Jabłecznik ( wyrób własny), woda z miodem i cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Jabłko zapiekane z biszkoptami ( wyrób własny), woda z miodem i cytryną /1,10/ |
Środa 07.05.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Mleko, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, twarożek wiosenny ze śmietana i rzodkiewką, papryka czerwona, pomarańcz, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Mleko sojowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, pasztecik drobiowy, szynka, papryka czerwona, rzodkiewka, pomarańcz, herbata z cytryną |
I DANIE : Zupa ziemniaczana na wieprzowinie z majerankiem i śmietaną II DANIE: Schab duszony w sosie własnym, ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa ziemniaczana na wieprzowinie z majerankiem ( bez śmietany), schab duszony w sosie własnym, ziemniaki, sałata lodowa z oliwą z oliwek, kompot |
Jogurt straciatella ( wyrób własny), banan, chrupki kukurydziane /1,7,10/ ALERGICY: Mus bananowy, ( wyrób własny) , chrupki kukurydziane /1,10/ |
Czwartek 08.05.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
SZWEDZKI STÓŁ: Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka, kabanosy, pomidor, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek zielony, mandarynka, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , warzywa,kabanosy, szynka, pomidor, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek zielony, mandarynka, herbata owocowa |
I DANIE : Zalewajka z kiełbasą, ziemniakami i śmietaną II DANIE: Ryż z musem malinowo jogurtowym, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami ( bez śmietany), ryż z musem malinowym, kompot |
Andruty z powidłami( wyrób własny), jabłko, kompot /1,10/ ALERGICY: Andruty z powidłami( wyrób własny), jabłko, kompot /1,10/ |
Piątek 09.05.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty,dżem 100% owocowy, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Napój sojowy z płatkami kukurydzianymi, pieczywo bez masła luz z margaryną ,pasztet, dżem 100% owocowy, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną |
I DANIE :Zupa krem na maśle z cukinii ze śmietaną i grzankami II DANIE: Fishburger Kompot /1,4,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z cukinii z grzankami ( bez śmietany), fishburger, kompot |
Sok owocowy, mandarynka ALERGICY: Sok owocowy, mandarynka
|
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
3 | Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
4 | Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
5 | Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
6 | Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
7 | Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
8 | Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie. |
9 | Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
10 | Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
11 | Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych). |
12 | Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie). |
13 | Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie). |
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.