|
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
27.01.2025 Poniedziałek |
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka krakowska, jajecznica z kiełbasą, sałata zielona, pomidor ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka krakowska, kiełbaska duszona, pomidor ze szczypiorkiem, sałata zielona, jabłko, herbata z cytryną. |
I DANIE :Zupa krem na maśle z cebuli ze śmietaną i groszkiem ptysiowym. II DANIE: Pyzy z mięsem i omasta z cebuli, ogórek kiszony, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z cebuli z groszkiem ptysiowym ( bez śmietany) , pyzy z mięsem z omastą z cebuli, ogórek kiszony, kompot
|
Ciasto czekoladowe z gruszkami ( wyrób własny), herbata owocowa /1,3,7,10/ ALERGICY: Ciasteczka biszkoptowe musem gruszkowym ( wyrób własny), herbata owocowa /1,10/ |
28.01.2024 Wtorek |
Kawa zbożowa na mleku Pieczywo mieszane z masłem, winerki na gorąco, ser żółty, ogórek zielony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Kawa zbożowa na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,winerki na gorąco, szynka, ogórek zielony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa |
I DANIE :Zupa koperkowa na kurczaku ze śmietaną i zacierką II DANIE: Kotlet mielony, ziemniaki, buraki czerwone, kompot /1,3,7,9,10/ ALERGICY: Zupa koperkowa na kurczaku z makaronem ( bez śmietany) kotlet mielony ( bez jajka), ziemniaki, buraki czerwone, kompot
|
Kisiel truskawkowy, ( wyrób własny), ananas /1,10/ ALERGICY: Kisiel truskawkowy, ( wyrób własny), ananas /1,10/ |
29.01.2025 Środa |
Mleko, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z awokado , ser żółty, rzodkiewka, papryka czerwona, pomarańcz, herbata z cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Mleko sojowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, pasta z awokado, pasztecik drobiowy, rzodkiewka, papryka czerwona, pomarańcz, herbata z cytryną |
I DANIE : Zupa porowa na kurczaku z ziemniakami i śmietaną II DANIE: Makaron ze szpinakiem i indykiem, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa porowa na kurczaku z ziemniakami ( bez śmietany,makaron ze szpinakiem i indykiem kompot |
Francuz z masłem i dżemem 100% owocowym, herbata z cytryną, mandarynka /1,7,10/ ALERGICY: Francuz z dżemem 100%owocowym, mandarynka, herbata z cytryną |
30.01.2025 Czwartek |
SZWEDZKI STÓŁ: Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka, kabanosy, pomidor, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek kiszony, mandarynka, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , warzywa, kabanosy, szynka, warzywa, mandarynka, herbata owocowa |
I DANIE : Zupa grochowa z kiełbasą i ziemniakami II DANIE: Ryż z musem malinowo jogurtowym Kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa grochowa z kiełbasą i ziemniakami, ryz z musem malinowym, kompot |
Frankfurterki w cieście francuskim ( wyrób własny), jabłko, herbata owocowa /1,10/ ALERGICY: Frankfurterki w cieście francuskim ( wyrób własny), jabłko, herbata owocowa /1,10/ |
31.01.2025 Piątek |
Zupa mleczna z kaszą manną, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, miód, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Napój sojowy z kaszą manną, pieczywo bez masła luz z margaryną ,pasztet drobiowy, warzywa, banan, herbata z cytryną |
I DANIE :Zupa krem na maśle z brokuła z grzankami i śmietaną II DANIE: Łosoś w panierce, ziemniaki, kapusta duszona z grochem Kompot /1,4,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z brokuła z grzankami ( bez śmietany), łosoś w panierce, ziemniaki, kapusta duszona z grochem, kompot |
Jabłka suszone z sosem mango
ALERGICY: Jabłka suszone z sosem mango
|
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
3 | Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
4 | Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
5 | Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
6 | Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
7 | Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
8 | Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie. |
9 | Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
10 | Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
11 | Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych). |
12 | Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie). |
13 | Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie). |
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.