Poniedziałek 14.04.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka krakowska, tost z serem i ketchupem,sałata zielona, pomidor ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka krakowska, tost z miodem,warzywa, jabłko, herbata z cytryną |
I DANIE :Zupa krem na maśle z marchewki ze śmietaną i groszkiem ptysiowym. II DANIE: Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z marchewki z groszkiem ptysiowym ( bez śmietany) ,łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną, kompot
|
Ciasto czekoladowe z gruszkami ( wyrób własny), herbata z cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Mus gruszkowy ( wyrób własny) z biszkoptami, herbata z cytryną /1,10/ |
Wtorek 15.04.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Kawa zbożowa na mleku Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, ser żółty, ogórek zielony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Kawa zbożowa na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka krakowska, pasztet drobiowy,warzywa, gruszka, herbata owocowa |
I DANIE :Zupa koperkowa na kurczaku ze śmietaną i zacierką II DANIE:Gulasz z szynki wieprzowej, kluski śląskie, buraki czerwone /1,3,7,8,9,10/ ALERGICY: Zupa koperkowa na kurczaku ( bez śmietany) z makaronem gwiazdki, gulasz z szynki wieprzowej, kluski śląskie, buraki czerwone, kompot
|
Serek Bieluch z musem malinowym ( wyrób własny), chrupki kukurydziane /1,7,10/ ALERGICY: Mus malinowy ( wyrób własny), chrupki kukurydziane /1,10/ |
Środa 16.04.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Mleko, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna,ser żółty, rzodkiewka, pomarańcz, herbata z cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Mleko sojowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, szynka, warzywa, pomarańcz, herbata z cytryną |
I DANIE : Zalewajka z kiełbasą, ziemniakami i śmietaną II DANIE: Kluski na parze z polewą truskawkowo jogurtową, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami ( bez śmietany), kluski na parze z polewą truskawkową, kompot |
Andruty z powidłami śliwkowymi ( wyrób własny), kompot /1,10/ ALERGICY: Andruty z powidłami śliwkowymi ( wyrób własny), kompot |
Czwartek 17.04.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
SZWEDZKI STÓŁ: Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka, kiełbaski drobiowo wieprzowe na gorąco, pomidor, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek zielony, mandarynka, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , warzywa,kiełbaski drobiowo wieprzowe na gorąco, szynka, warzywa, mandarynka, herbata owocowa |
I DANIE : Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną i ryżem II DANIE: Pierogi z białym serem Kompot /1,3,7,9,10/ ALERGICY: Zupa ogórkowa na kurczaku z ryżem ( bez śmietany), pierogi ( bez jajka) z jabłkiem, kompot |
Ciasteczka maślane( wyrób własny), mandarynka, herbata owocowa /1,3,7,10/ ALERGICY: Ciasteczka zbożowe z żurawiną, mandarynka, herbata owocowa |
Piątek 18.04.2025r. |
||
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty,dżem 100% owocowy, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Napój sojowy z płatkami kukurydzianymi, pieczywo bez masła luz z margaryną ,pasztet, dżem 100% owocowy, warzywa, banan, herbata z cytryną |
I DANIE :Zupa krem na maśle z selera ze śmietaną i grzankami II DANIE: Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej Kompot /1,4,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z selera z grzankami ( bez śmietany), paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty |
Jabłuszka suszone z sokiem mango ALERGICY: Jabłuszka suszone z sokiem mango
|
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
3 | Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
4 | Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
5 | Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
6 | Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
7 | Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
8 | Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie. |
9 | Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
10 | Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
11 | Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych). |
12 | Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie). |
13 | Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie). |
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.