Ułatwienia dostępu

 

Poniedziałek    16.06.2025r. 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem,szynka z piersi indyka, rzodkiewka, pomidor, sałata zielona, jabłko, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka z piersi indyka, , pomidor, sałata zielona,rzodkiewka, jabłko, herbata z cytryną

I DANIE :Strogonow

II DANIE: Makaron z sosem truskawkowo śmietanowym, kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Strogonow, makaron z truskawkami, kompot

Soczek owocowy

ALERGICY:

Soczek owocowy

 

Wtorek      17.06.2025r. 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa duszona w plasterkach, ogórek zielony, sałata zielona, rzodkiewka, truskawki, herbata owocowa

/1,7,10/

ALERGICY:

Kawa zbożowa na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka, kiełbasa duszona w plasterkach, ogórek zielony, sałata zielona, truskawki, rzodkiewka, herbata owocowa

I DANIE :Zupa ziemniaczana na kurczaku ze śmietaną

II DANIE:Kluski parowe z truskawką polane masłem, kompot

/1,3,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa ziemniaczana na kurczaku ( bez śmietany), kopytka z truskawkami, kompot

Francuz z masłem i dżemem 100% owocowym, jabłko, kompot

/1,7,10/

ALERGICY:

Francuz z dżemem 100% owocowym, jabłko, kompot

/1,10/

 

Środa    18.06.2025r.     

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Mleko, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, jajko z majonezem, rzodkiewka, pomarańcz, papryka czerwona, herbata z cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Mleko sojowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, pasztet drobiowy, rzodkiewka, papryka czerwona, pomarańcz, herbata owocowa

I DANIE : Zupa pomidorowa na kurczaku z makaronem i śmietaną

II DANIE: Udziki pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z majonezem kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa pomidorowa na kurczaku z makaronem ( bez śmietany), udziki pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z sosem vinegret, kompot

 

Andruty z powidłami ( wyrób własny), mandarynka

/1,10/

ALERGICY:

Andruty z powidłami ( wyrób własny), mandarynka

/1,10/

 

Czwartek       19.06.2025r.      

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

     

 

Piątek          20.06.2025r.  

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty,miód, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Napój sojowy z płatkami kukurydzianymi, pieczywo bez masła luz z margaryną ,pasztet, miód, ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, banan, herbata z cytryną

I DANIE :Zupa krem na maśle z selera ze śmietaną i grzankami

II DANIE: Miruna w panierce, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot

/1,3,4,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym z selera z grzankami ( bez śmietany), miruna w panierce ( bez jajka), ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot

Chipsy brzoskwiniowe

ALERGICY:

Chipsy brzoskwiniowe

 

 

Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

 

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.