Ułatwienia dostępu

REGULAMIN STOŁÓWKO SZKOLNEJ do pobrania

 

OBIAD

05.05.2025

PONIEDZIAŁEK

Naleśniki z białym serem i dżemem 100% owocowym, actimel naturalny, kompot

/1,3,7,10/

DLA ALERGIKÓW:

Naleśniki ( na napoju sojowym, bez jajka) z dżemem 100% owocowym, sok owocowy, kompot

/1,6,10/

06.05.2025

WTOREK

Pulpet z indyka w sosie pomidorowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z majonezem, kompot

/1,3,7,10/

DLA ALERGIKÓW:

Pulpet z indyka ( bez jajka) w sosie pomidorowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z oliwą z oliwek, kompot

/1,10/

07.05.2025

ŚRODA

Schab duszony w sosie własnym, ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną, kompot

/1,7,10/

DLA ALERGIKÓW:

Schab duszony w sosie własnym, ziemniaki, sałata lodowa z oliwą z oliwek, kompot

/1,10/

08.05.2025

CZWARTEK

Zalewajka z kiełbasą, ziemniakami i śmietaną, chleb, kompot

/1,7,10/

DLA ALERGIKÓW:

Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami , chleb, kompot

/1,10/

09.05.2025

PIĄTEK

Fishburger,   kompot

/1,4,7,10/

DLA ALERGIKÓW:

Fishburger,   kompot

/1,9,10/


 

 

 

 Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

 

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierają…ce gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdał‚y, orzechy laskowe, wł‚oskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

 

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.