REGULAMIN STOŁÓWKO SZKOLNEJ do pobrania
|
OBIAD |
18.11.2024 PONIEDZIAŁEK |
Pyzy z mięsem i omasta z cebuli, ogórek konserwowy, kompot /1,10/ DLA ALERGIKÓW: Pyzy z mięsem i omasta z cebuli, ogórek konserwowy, kompot /1,10/ |
19.11.2024 WTOREK |
Spaghetti z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem żółtym /1,7,9,10/ DLA ALERGIKÓW: Spaghetti z mięsem mielonym ki sosem pomidorowym, kompot /1,9,10/ |
20.11.2024 ŚRODA |
Udka pieczone, ziemniaki, kapusta czerwona z majonezem, kompot /1,7,9,10/ DLA ALERGIKÓW: Udka pieczone, ziemniaki, kapusta czerwona z jabłkiem, kompot /1,9,10/ |
21.11.2024 CZWARTEK |
Grochówka z kiełbasą i ziemniakami, chleb, kompot /1,9,10/ DLA ALERGIKÓW: Grochówka z kiełbasą i ziemniakami, chleb, kompot /1,9,10/ |
22.11.2024 PIĄTEK |
Limanda w panierce, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot /1,3,4,9,10/ DLA ALERGIKÓW: Limanda w panierce bez jajka, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot /1,4,9,10/ |
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.
numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierają ce gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
3 | Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
4 | Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
5 | Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
6 | Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
7 | Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
8 | Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie. |
9 | Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
10 | Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
11 | Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych). |
12 | Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie). |
13 | Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie). |
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.