Jadłospis dla przedszkola

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 06.05.2024 r.

 

SZWEDZKI STÓŁ:

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka krakowska, kabanosy, ser żółty, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata zielona, papryka mix, jajko na twardo, jabłko, herbata z cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Kakao na napoju kokosowym ,pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, szynka, warzywa, kabanosy, jabłko, herbata z cytryną

I DANIE :

Rosół drobiowy z makaronem

II DANIE:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym ze śmietaną, marchewka z jabłkiem, kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Rosół drobiowy z makaronem, kluski śląskie z sosem pieczarkowym bez śmietany, marchewka z jabłkiem, kompot

 

Jabłecznik z cukrem pudrem( wyrób własny), woda z miodem i cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Mus jabłkowy z biszkoptami ( wyrób własny), woda zmiodem i cytryną


 WTOREK 07.05.2024 r.

 

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa duszona w plasterkach, ser żółty, ogórek kiszony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Kawa zbożowa na napoju kokosowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , kiełbasa duszona w plasterkach, dżem, warzywa, gruszka, herbata owocowa

 

I DANIE: Zupa pomidorowa na kurczaku ze śmietaną i ryżem

II DANIE:

Gulasz z szynki wieprzowej,kasza jęczmienna, kapusta czerwona z jabłkiem

Kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa pomidorowa na kurczaku z ryżem bez śmietany, gulasz z szynki wieprzowej, kasza jęczmienna, kapusta czerwona z jabłkiem, kompot


 

 

 

 

 

 

 

 

Gruszka pieczona z migdałami ( wyrób własny), herbata z cytryną

/1,8,10/

ALERGICY:Gruszka pieczona z migdałami ( wyrób własny), herbata z cytryną


 

 


 

ŚRODA 08.05.2024 r.

Mleko, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z jajkiem kukurydzą, szynką, rzodkiewką, ogórkiem i majonezem, sałata zielona, ser żółty, mandarynka, herbata z cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Mleko kokosowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, sałatka z szynki i warzyw bez jajka i majonezu, pasztecik drobiowy, warzywa, mandarynka, herbata z cytryną

 

I DANIE :Barszcz czerwony na kurczaku ze śmietaną

II DANIE: Pieczonki z kiełbasą, ogórek konserwowy, kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Barszcz czerwony na kurczaku bez śmietany, pieczonki z kiełbasą, ogórek konserwowy, kompot.


 

 


 

 

 

 

Murzynek z gruszkami i polewą czekoladową z migdałami( wyrób własny), kompot

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Ciasteczka biszkoptowe , gruszka, kompot

CZWARTEK 09.05.2024 r.

Kakao na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, twarożek na słodko, pasztecik drobiowy, pomidor ze szczypiorkiem, pomarańcz, herbata owocowa

/1,7,10/

ALERGICY:

Mleko kokosowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, pasztecik drobiowy, warzywa, pomarańcz, herbata owocowa

I DANIE :Fasolka po bretońsku z kiełbasą i szynką wieprzową

II DANIE:

Naleśniki czekoladowe z białym serem i dżemem owocowym, kompot

/1,3,7,9,10/

ALERGICY:

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i szynką, naleśniki na napoju kokosowym bez jajka z dżemem,kompot

 

 

Serek naturalny z musem czekoladowym ( wyrób własny)

/1,7,10/ ciastka zbożowe

ALERGICY:

Mus malinowy ( wyrób własny), ciastka zbożowe


 



PIĄTEK 10.05.2024 r.

 

 

Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, miód, rzodkiewka, papryka, banan, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Owsianka na napoju kokosowym, pieczywo bez masła luz z margaryną ,miód, warzywa, banan

 

I DANIE :Zupa krem na maśle z brokuła z groszkiem ptysiowym i śmietaną

II DANIE: Miruna w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej

Kompot

/1,3,4,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym z brokuła bez śmietany z groszkiem ptysiowym,miruna w panierce bez jajka, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot

 

 

Baton zbożowy

/1,/

ALERGICY:

Baton zbożowy

 



Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

 

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

http://sp.sarnow.pl/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=981