Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek 06.05.2024 r. |
||
SZWEDZKI STÓŁ: Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka krakowska, kabanosy, ser żółty, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata zielona, papryka mix, jajko na twardo, jabłko, herbata z cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju kokosowym ,pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, szynka, warzywa, kabanosy, jabłko, herbata z cytryną |
I DANIE : Rosół drobiowy z makaronem II DANIE: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym ze śmietaną, marchewka z jabłkiem, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Rosół drobiowy z makaronem, kluski śląskie z sosem pieczarkowym bez śmietany, marchewka z jabłkiem, kompot
|
Jabłecznik z cukrem pudrem( wyrób własny), woda z miodem i cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Mus jabłkowy z biszkoptami ( wyrób własny), woda zmiodem i cytryną
|
WTOREK 07.05.2024 r. |
||
Kawa zbożowa na mleku Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa duszona w plasterkach, ser żółty, ogórek kiszony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa /1,3,7,10/ ALERGICY: Kawa zbożowa na napoju kokosowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , kiełbasa duszona w plasterkach, dżem, warzywa, gruszka, herbata owocowa |
I DANIE: Zupa pomidorowa na kurczaku ze śmietaną i ryżem II DANIE: Gulasz z szynki wieprzowej,kasza jęczmienna, kapusta czerwona z jabłkiem Kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa pomidorowa na kurczaku z ryżem bez śmietany, gulasz z szynki wieprzowej, kasza jęczmienna, kapusta czerwona z jabłkiem, kompot
|
Gruszka pieczona z migdałami ( wyrób własny), herbata z cytryną /1,8,10/ ALERGICY:Gruszka pieczona z migdałami ( wyrób własny), herbata z cytryną
|
ŚRODA 08.05.2024 r. |
||
Mleko, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z jajkiem kukurydzą, szynką, rzodkiewką, ogórkiem i majonezem, sałata zielona, ser żółty, mandarynka, herbata z cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Mleko kokosowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, sałatka z szynki i warzyw bez jajka i majonezu, pasztecik drobiowy, warzywa, mandarynka, herbata z cytryną |
I DANIE :Barszcz czerwony na kurczaku ze śmietaną II DANIE: Pieczonki z kiełbasą, ogórek konserwowy, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Barszcz czerwony na kurczaku bez śmietany, pieczonki z kiełbasą, ogórek konserwowy, kompot.
|
Murzynek z gruszkami i polewą czekoladową z migdałami( wyrób własny), kompot /1,3,7,10/ ALERGICY: Ciasteczka biszkoptowe , gruszka, kompot
|
CZWARTEK 09.05.2024 r. |
||
Kakao na mleku Pieczywo mieszane z masłem, twarożek na słodko, pasztecik drobiowy, pomidor ze szczypiorkiem, pomarańcz, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Mleko kokosowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną, pasztecik drobiowy, warzywa, pomarańcz, herbata owocowa |
I DANIE :Fasolka po bretońsku z kiełbasą i szynką wieprzową II DANIE: Naleśniki czekoladowe z białym serem i dżemem owocowym, kompot /1,3,7,9,10/ ALERGICY: Fasolka po bretońsku z kiełbasą i szynką, naleśniki na napoju kokosowym bez jajka z dżemem,kompot
|
Serek naturalny z musem czekoladowym ( wyrób własny) /1,7,10/ ciastka zbożowe ALERGICY: Mus malinowy ( wyrób własny), ciastka zbożowe
|
PIĄTEK 10.05.2024 r. |
||
Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, miód, rzodkiewka, papryka, banan, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Owsianka na napoju kokosowym, pieczywo bez masła luz z margaryną ,miód, warzywa, banan
|
I DANIE :Zupa krem na maśle z brokuła z groszkiem ptysiowym i śmietaną II DANIE: Miruna w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej Kompot /1,3,4,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z brokuła bez śmietany z groszkiem ptysiowym,miruna w panierce bez jajka, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot
|
Baton zbożowy /1,/ ALERGICY: Baton zbożowy
|
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
3 | Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
4 | Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
5 | Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
6 | Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
7 | Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
8 | Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie. |
9 | Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
10 | Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
11 | Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych). |
12 | Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie). |
13 | Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie). |
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
http://sp.sarnow.pl/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=981